Στην εποχή του Facebook, του Twitter και του Snapchat, όταν μοιράζεσαι είναι τρυφερό. Οι μεμονωμένοι συλλογισμοί στην κοινωνική στρατόσφαιρα δεν αξίζουν για πολλούς ανθρώπους. Μέσα σε ένα τέτοιο κόσμο, ωστόσο, υπάρχει χώρος για να κρατήσει κάποιος ορισμένες από αυτές τις σκέψεις για τον εαυτό του; Υπάρχει κάποιο όφελος, όταν συλλογιζόμαστε και διαλογιζόμαστε πάνω σε κάτι πριν βάλουμε μια γνώμη εκεί έξω;
Η επιστήμη λέει ναι – και δεν υπάρχει καλύτερος χώρος για να το κάνετε από ένα ταπεινό ημερολόγιο.
Η καταγραφή ημερήσιας δραστηριότητας – ή ένα ημερολόγιο, για να το πούμε με άλλο όνομα – παίρνει όλες εκείνες τις μεμονωμένες σκέψεις και βοηθά να τις δουλέψουμε σε κάτι λογικό. Είναι ένας τόπος για προβληματισμό, όχι για γρήγορη αντίδραση. Πρόκειται για μια ζεστή και οικεία ιδέα, και ίσως γι’ αυτό ορισμένα από τα πρώτα blogs είχαν τίτλους όπως «Open Diary» και «LiveJournal». Δεν γράφεις απλά τις σκέψεις σου για να τις δουν όλοι. Κρατάς ημερολόγιο.
Η διαφορά, όμως, είναι ότι ένα ημερολόγιο με χαρτί και στυλό είναι ένας ιδιωτικός χώρος. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα οφέλη της υγείας που προσφέρει το ημερολόγιο, και γι’ αυτό συχνά χρησιμοποιείται σε μορφές θεραπείας.
«Η ενδοσκόπηση θέλει πρακτική, η οποία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια», έγραψε ο κλινικός ψυχολόγος Ryan Howes για το ημερολόγιο στο «Psychology Today» το 2011. «Γράψτε σαν να μη πρόκειται να το διαβάσει ποτέ κανένας άλλος – αν γράφετε για ένα ακροατήριο, κινδυνεύετε να χαθείτε μέσα στην παράσταση».
Θεραπεία ημερολογίου
Η θεραπεία του Ημερολογίου είναι μια αποδεκτή μορφή εκφραστικής θεραπείας, όπως και η θεραπεία της μουσικής ή του χορού. Η ιδέα είναι να επικεντρωθούμε κατά κύριο λόγο στην ίδια την πράξη της γραφής, αντί για το τελικό προϊόν, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά, για τον καθορισμό της ημερήσιας δραστηριότητας.
Όταν γράφουμε σε ημερολόγιο έχουμε θετικά αποτελέσματα, ακόμη και όταν πραγματοποιείται εκτός των ειδικών προγραμμάτων και πρακτικών θεραπείας. Όπως αναφέρεται από το «Psych Central», το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της διαύγειας σκέψης, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να μειώσει τα επίπεδα του άγχους τους, να λύσει προβλήματα και να ξεπεράσουμε τους διαπληκτισμούς με τους άλλους ανθρώπους. Το τελευταίο από αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Γράφοντας στο ημερολόγιο την άποψη του άλλου ατόμου, γίνεται ευκολότερη η επίλυση των συγκρούσεων.
Οφέλη ημερολογίου
Συγκρίνετε τα οφέλη του ημερολογίου με τα μειονεκτήματα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των social media. Ξοδεύοντας υπερβολικό χρόνο, ελέγχοντας κοινωνικές πλατφόρμες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάρκεια προσοχής, μια σοβαρή περίπτωση «FOMO» – fear of missing out (φόβος αποτυχίας) και πιο σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ειδικά στους έφηβους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ημερολόγια και οι λίστες πρέπει να αντικαταστήσουν το Facebook και το Twitter για όλους. Για κάποιους, το ημερολόγιο είναι μια αρκετά μοναχική δραστηριότητα. Ενώ οι μοναχικές ώρες είναι υγιείς, η κοινωνικοποίηση είναι καλό για την ευημερία του ατόμου, και τα social media μπορούν να διευκολύνουν αυτές τις διασυνδέσεις. Η ισορροπία, όπως και στα περισσότερα πράγματα, είναι στο πώς να μάθουμε να συντονιζόμαστε.
Πάρτε, λοιπόν ένα σημειωματάριο σύντομα και σημειώστε κάποιες σκέψεις. Τα οφέλη υγείας της ενδοσκόπησης αξίζουν τον κόπο.