Close
Αναζήτηση
Filters

Γιατι αξιζει να κρατατε ημερολογιο;

Γιατι αξιζει να κρατατε ημερολογιο;

Αν η ιδέα να κρατάτε ημερολόγιο σας φαίνεται ξεπερασμένη και βαρετή ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές είναι το καλύτερο ηρεμιστικό για την ταραγμένη μας ψυχή και το θολωμένο μας μυαλό.

Ρίχνοντας τα συναισθήματα μας πάνω στο χαρτί, λένε οι ψυχοθεραπευτές, αποκτάμε ένα από τα κλειδιά που ανοίγει μπροστά μας την πόρτα μιας ζωής ουσιαστικής, πλούσιας σε εμπειρίες, νόημα, ικανοποίηση και πληρότητα.

Και εξηγούν : Για να βρούμε τι είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε ποιοί πραγματικά είμαστε, να μετατρέψουμε δηλαδή το αφηρημένο σε συγκεκριμένο. Και αυτό το καταφέρνουν πολύ πιο γρήγορα όσοι κρατάνε ημερολόγιο.

Ουσιαστικά όταν «ρίχνουμε» πάνω στο χαρτί ένα περιστατικό της ζωής μας, παίρνουμε τις αποστάσεις μας από αυτό και μπορούμε να το κοιτάξουμε ως παρατηρητές και όχι ως οι πρωταγωνιστές του, γεγονός που μας επιτρέπει να το αξιολογήσουμε καλύτερα.

Κρατώντας ημερολόγιο βοηθάμε τον εαυτό μας να δει μέσα από μια άλλη σκοπιά τα γεγονότα της ημέρας που πέρασε, καθώς και να καταλαγιάσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που τυχόν μας προκάλεσαν. Για παράδειγμα καταγράφοντας για τον τσακωμό που είχαμε με τον σύντροφο, τη μητέρα ή το παιδί μας, μας βοηθάει να δούμε πιο αντικειμενικά τη συμπεριφορά μας καθώς και τις δικές τους αντιδράσεις, να ζυγίσουμε καλύτερα τα πράγματα, να εξισορροπήσουμε τις αντιθέσεις μας και να πάμε παρακάτω.

Αν δεν τον πιστεύετε, αρκεί να το επιχειρήσετε έστω και μια φορά για να διαπιστώσετε μόνοι σας πόσο θετική επίδραση έχει στον ψυχισμό σας, πόσο πιο γρήγορα θα ξεκαθαρίσει το μπέρδεμα του μυαλού σας, πόσο πιο ανακουφισμένοι θα νιώσετε. Και όχι μόνο…

Οι λέξεις που θεραπεύουν

Σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα που διεξήγαγε ερευνητική επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, άτομα που άρχισαν να κρατάνε ημερολόγιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένιωθαν πιο υγιείς και επισκέπτονταν πιο σπάνια το γιατρό τους, συγκριτικά με το παρελθόν, όπου δεν κρατούσαν ημερολόγιο.

Άλλες έρευνες ανά τον κόσμο απέδειξαν ότι κρατώντας καθημερινό ημερολόγιο ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Στις ίδιες έρευνες παρατηρείται ότι οι τακτικοί συγγραφείς ημερολογίου απολαμβάνουν χαμηλότερη πίεση του αίματος, μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης, καθώς και μεγαλύτερη ευχέρεια στη λήψη σωστών αποφάσεων.

Αρκεί να θυμηθούμε πώς κάθε φορά που η αγωνία και το άγχος μας διακατέχουν, σφίγγεται το στομάχι μας, κόβεται η αναπνοή μας, χτυπά πιο γρήγορα η καρδιά μας, αλλά και πόσο πιο ευάλωτοι είμαστε σε κάθε είδους ιώσεις, κατά τις περιόδους που ένα δύσκολο πρόβλημα μας στρεσάρει υπερβολικά.

Δυστυχώς όσο και αν προσπαθούμε να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μας δεν το καταφέρνουμε. Αντίθετα αν τις καταγράψουμε, ένα μεγάλο βάρος φεύγει από πάνω μας και είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματα που μας προκάλεσε ή συνεχίζει να μας προκαλεί, το πρόβλημά μας.

Χιλιάδες είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που το επιβεβαιώνουν: «Αφού έγραψα στο ημερολόγιο μου αυτό που με απασχολούσε, ένιωσα πιο ήρεμος, κατάφερα να κοιμηθώ βαθιά, χωρίς εφιάλτες, και να ξυπνήσω πιο ανακουφισμένος, πιο αισιόδοξος και πιο σίγουρος ότι μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου».

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που κρατάνε ημερολόγιο γίνονται πιο κοινωνικοί, επικοινωνούν καλύτερα με τους γύρω τους και κάνουν πιο εύκολα σχέσεις, παράγοντες που όπως όλοι ξέρουμε πόσο θετικά επηρεάζουν, εκτός από την ψυχολογία μας, και τη σωματική μας υγεία.

Οι φανατικοί του ημερολογίου σήμερα και χθες

Μια από τις πιο φανατικές υποστηρίκτριες της συνήθειας του καθημερινού ημερολογίου, είναι η διάσημη Όπρα Ούνφρι η οποία συχνά πυκνά μέσα από τις εκπομπές της παροτρύνει τους τηλεθεατές να κρατάνε κάθε μέρα ένα «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης» όπως η ίδια το ονομάζει : «Καταγράφετε καθημερινά 5 πράγματα που σας έδωσαν χαρά ή ικανοποίηση μέσα στη μέρα σας και θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα θα αλλάξει η οπτική γωνία από την οποία αντικρίζετε τη ζωή σας, πόσο γρήγορα θα αλλάξει ολόκληρη η ζωή σας!

Γιατί αυτή η συνήθεια θα σας σπρώξει αργά ή γρήγορα, να αναζητάτε μέσα στην καθημερινότητα σας τα πράγματα που αγαπάτε, αυτά που σας δίνουν χαρά και ικανοποίηση, ώστε να μπορέσετε μετά να τα καταγράψετε στο ημερολόγιο σας».

Και οι ψυχολόγοι το επικροτούν : Επιλέγοντας να γράψουμε κάτι θετικό σημαίνει ότι επιλέγουμε να σκεφθούμε θετικά, και αυτό από μόνο του είναι ένα είδος αυτό-θεραπείας.

Να θυμάστε ότι όποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο θα αποφασίσετε να μπείτε στο κλαμπ των ανθρώπων που κρατάνε ημερολόγιο, αυτό που σίγουρα θα αποκτήσετε είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος : Το ημερολόγιο σας!

Είναι ένα δημιούργημα σας που δεν έχει ούτε σκοπό ούτε τέλος, κάτι που φτιάχνεται και εξελίσσεται καθημερινά μαζί σας, με αποτέλεσμα η ίδια η ζωή σας να σας αποκαλύψει σιγά-σιγά το νόημα της!

Πιο ποιητικά, μας το λέει η Αναίς Νιν : «Γράφουμε για να γευτούμε τη ζωή μας δυο φορές, στο παρόν και στην αναπόληση» και πιο πρακτικά η Μέση Ουέστ: «Κράτα ημερολόγιο και μια μέρα αυτό θα κρατήσει εσένα!».